Партиите, които ще се явяват на избори на 2 октомври, трябва да имат ясни политики за борба с натрупаните кризи в България - в т.ч. осигуряване сигурността на страната, енергийната криза, икономическите трудности и проблемите в социалната сфера. Това заяви президентът Румен Радев след проведената консултативна среща, на която бяха обсъдени последиците от ескалацията на войната в Украйна. В нея участват министри, зам.-министри, директори на агенции и на Военното разузнаване.

Причината бе обявената на 21 септември от Путин частична военна мобилизация в Русия. Тогава българският военен министър Димитър Стоянов заяви, че риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха за страната ни няма. 

„За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията. Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици“, заяви президентът.

„Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи тази заплаха не може да бъде пренебрегвана. Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае. Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране“, заяви президента.

България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса, допълни той.

„Трябва да е ясно, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Като отговорен член на ЕС България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза. Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капаците ти конкурентоспособност. Виждаме, че расте политическата и икономическата ни стабилност. Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени. България е сред най-засегнатите“, коментира още Радев.

Той подчерта, че ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и тези на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, доставките по море.

„Всичко това, взето заедно, знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза. Служебното правителство полага всички усилия, за да се смекчи ефектите от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиката на процесите, поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно да има парламент и устойчиво редовно правителство“, допълни той.

Във връзка с предстоящите избори на 2 октомври Румен Радев призова политическите партии за обединение „пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи“.