Ние сме срещу тенденцията България и страните на първа линия да се превърнат в буферни зони като лагери за нелегална миграция. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с унгарския държавен глава Каталин Новак, която е на държавно посещение у нас.

Радев каза това в отговор на журналистически въпрос дали страната ни получава подкрепа от Европейската комисия (ЕК) за укрепване на сухопътната ни граница с Турция.

Той обясни, че България получава подкрепа по линия на Frontex- по линия на присъствието, и по линия на техническо оборудване за наблюдение и опазване на границата.

Вече изпратихме в Европейската комисия (ЕК) вижданията на България и необходимите финансови разчети, така че да се подобри значително охраната на българската граница. Предлагаме да се изгради солидна ограда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС, заяви Радев и добави, че към момента този подход не се приема от ЕК.

Според него е добре, че има готовност за помощ в различни технически средства за наблюдение и опазване на границата, но те не трябва да вървят заедно с промяна в подхода и европейската политика по отношение на нелегалната миграция.

Защото когато имаме още по-добри технически средства за наблюдение и охрана, които ще регистрират проникване вътре на територията на ЕС, остава въпросът, след като тези хора проникнат и вече в много по-голяма степен това нелегално преминаване ще се констатира на границата, какво правим с тези хора, посочи Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че те ще бъдат регистрирани, но попита какво ще се случи с тях след това.