Президентът Румен Радев се закани да се противопостави на  подготвената от девет натовски държави обща декларация, защото тя застрашава националните ни интереси. Той направи изявлението преди срещата на високо равнище във формат Б9, която се провежда в словашкия град Кошице. В рамките на международния форум България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша ще обсъдят въпроси на сигурността в рамките на колективния подход на НАТО.

"Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определени текстове на предварително изготвената декларация застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес и направих необходимото проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията", заяви държавният глава в отговор на журналистически въпрос за позицията, която ще отстоява на срещата, цитиран от своя пресцентър.

Той подчерта, че очаква българското правителството да "материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси". Руският премиер идва на посещение у нас на 4 и 5 март и ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с когото ще обсъди бъдещето на газопровода "Турски поток".

По думите на Радев НАТО има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса.

Президентът добави, че, за съжаление, неформалната инициатива Б9 се е отдалечила от замисъла си и дори създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приети от всички 29 съюзници подходи.

От сайта румънското президентство става ясно, че на срещата ще се обсъжда сигурността на Алианса в Черноморския регион, подкрепата на източните партньори и тези на Западните Балкани, както и борбата с хибридните атаки.