Водач на евролистата на "Демократична България" (ДСБ, "Зелените" и "Да, България") няма да бъде настоящият евродепутат Светослав Малинов, а бившият председател на ДСБ Радан Кънев. От формацията предлагат на създаденото от Меглена Кунева Движение "България за гражданите" коалиция за евроизборите. 

Решенията как да се нареди листата са взети от ръководството на ДБ, обявиха от обединението на пресконференция. Втори след Кънев ще е кандидатът на "Да, България " Стефан Тафров, а трети - този на "Зелените" Албена Симеонова. Водаческото място в листата било дадено на ДСБ, защото от обединението искали да станат притегателен център за "онези десни избиратели, които не искат ГЕРБ". На практика шанс да спечели мандат има само водачът на листата. Нейният пълен състав ще бъде обявен в следващите дни, а в нея щяло да има "приятни изненади", обещаха от ръководството на "Демократична България".

Решението към кое семейство в европарламента ще се присъедини евентуален евродепутат на ДБ след изборите, щяло да бъде взето след консултации между партиите. 

До началото на тази седмица Малинов беше сочен за сигурен водач на общата листа. Трите партии бяха стигнали до консенсус помежду си именно Малинов да е първи. Той обаче сам решил да се откаже, а причината е отсъствието му от пленарната зала в Страсбург при ключово гласуване, свързано с пакета "Мобилност". В събота Малинов призна, че е допуснал грешка, която потенциално е можело да навреди на обединенито и се оттеглил "в името на общото благо". От думите му се разбра, че именно той е предложил Кънев да го замести на водаческото място.

Идеята била подкрепена от ръководството на ДБ. "Това беше много трудно решение и като повечето трудни решения, трябваше да бъде взето за часове, дори за минути", обясни Кънев. 

"Убеден съм ,че тази листа с този водач има шанс да направи пробив", каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов. По думите му от решението нямало недоволни, защото всички в коалицията "орат заедно".

Кънев обяви, че получил мандат и за нови преговори за обединение с ДБГ. "Готов съм да се боря за обединение на демократичната общност(...) Защото, кога с успех, кога с провал - последните 10 години съм работил за такова обединение", каза Кънев. Този развой е очакван, защото Кънев от месеци повтаря, че трябва да има демократично обединение на извънпаралемтарните партии, които са срещу "модела ГЕРБ".