В момента навлизаме в условията на перфектната изборна буря. Това заяви в студиото на БНТ проф. Михаил Константинов, председател на ”Информационно обслужване”.

Част от нещата за нея не зависят от нас, като пандемията например. Освен това обаче имаме и най-сложния изборен протокол. Обработката му ще изисква три пъти повече време. Което означава, че изборните резултати ще се забавят с поне 45 часа.

„Всичко това става от желанието ни да направим нещо хубаво. 9390 машини ще има на изборите. Какво става – машината сервира едни резултата, от хартиеното гласуване ще има други. Най-логично е да се запишат двете числа и да се донесат при нас в „Информационно обслужване”. Но от комисията се изисква сумиране. Когато става въпрос за 400 числа, няма начин да няма грешки”, посочи проф. Константинов. И призова комисиите да отчетат числата, но да не събират, защото в противен случай ще има много грешки.

Проф. Михаил Константинов коментира и темата с COVID-19

„За щастие не се сбъднаха най-лошите ни очаквания. Точно преди една година очаквахме 90 000 смъртни случая, а те са около 11 000. Девет пъти е по-малко смъртността, отколкото очаквахме”, заяви той. И прогнозира, че пандемията ще завърши през 2022 г.

„В момента никакви математически модели не вършат работа. Никога досега човечеството не е отговаряло така единно и така мощно срещу пандемия. Благодарение на ваксините в момента човечеството е готово да отговори на една глобална заплаха. Но пандемията затихва не само заради ваксините, но и затова, че много хора минават през нея”, обясни той.