"На последната година президентите мислят за това, което ще оставят след себе си, но тъй като Румен Радев е отскоро в политиката и той има амбициите да се задържи малко повече, което означава, че петата година ще е нещо като рестарт". Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ политологът проф. Румяна Коларова. Според нея с досегашната линия Радев консолидира някакъв вид опозиция на статуквото.

"Но тя електорално е не само нестабилна, на може и да се каже и не толкова значима. Радев, според декларацията на ДПС, загуби една съществена част от гласовете, с които беше избран", каза още тя. Според нея гласовете на ДПС са ключови при избирането на президент. "В петата година той ще се опита да направи рестарт, и този рестарт ще стане с късен старт", каза още тя.

"Ако се стигне дотам, че БСП регистрира някакъв вид електорален провал, веднага разместванията в партията ще поставят под въпрос отношенията на Нинова с президента. Ако се окаже, че позицията и стратегията на Радев спрямо протестите е довела до отлив от БСП и прилив към формацията на Манолова, или друго ново ляво, тогава БСП няма подкрепи Румен Радев", обясни проф. Коларова.  По думите й успехът на Румен Радев ще се измерва със способността да се форматира някаква коалиция, която изключва ГЕРБ. "

При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е вид креслива алтернатива, която не води до електорален успех. Но ако се окаже, че се е форматирал център-ляво блок, значи критиката е била ефективна", каза още политологът.