Аз не съм говорил за смирение и помирение, но говорех за обединение и за това да се разбираме и да работим заедно, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно. И много хора го правят, само че политиците не го правят. Партиите са склонни да се карат и по теми, по които в обществото няма спор. Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а трябва да се обединят всички български граждани зад каузи. Това заяви пред БНТ кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

"Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Той не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща, човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опопнент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция", допълни професорът.

"Трябва да имаме някаква визия за бъдещето - разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет, очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?", попита проф. Герджиков.

Според него в България имаме проблем в партизанщината и в лобирането. Винаги е имало такива спорове между партиите и са нужни правила.

"Ние трябва да направим такива правила, че те да не позволяват подобни неща. Правилата се променят със закони и наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така", категоричен беше кандидат-президентът.

Той заяви, че е имало всякакви атаки срещу него и срещу много близки хора. "Когато човек, направи това, което аз направих, си дава сметка, че може да стане жертва на подобни неща, но аз не съм склонен да пожертвам и други хора, така че това просто не е почтено", допълни проф. Герджиков.

Аз наистина не съм член на ГЕРБ. Получих подкрепата им, за което съм признателен. Проблемът е, че не разбирам защо постоянно трябва да обяснявам как съм приел подкрепата на най-голямата политическа сила в България. Ако казвам, че искам подкрепата на всички партии, за да получа тази на гражданите от цялата страна, как да откажа тяхната. Аз не искам да бъда партиен симпатизант, обясни проф. Герджиков.

Мисля, че участието ми на тези избори е полезно. Дълбоко вярвам, че ще ни подкрепят привърженици на всички партии. Ако все пак на втори тур отиде друг, а не аз, бих подкрепил Лозан Панов, добави той.

Единственият начин да преодолеем корупцията е като променим правилата. Нужни са ни години, за да се справим с това, посочва Герджиков.

Против съм да има задължителна ваксинация. Мисля, че трябва да оставим хората сами да преценят. Моето лично мнение е, че ваксините не са опасни, но са нови, разбирам хората, които се притесняват, каза той.