Да се възстанови Националния оперативен щаб, аз бих го направил, защото няма как друг да управлява кризата Това заяви пред БНТ кандидатът за президент и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

"За последните 6 месеца служебното правителство нищо не направи. Първо не ни подготви за четвъртата вълна. Вчера научихме от министър Кацаров, че той търси респиратори, че взима някакви мерки. Защо сега, а не през лятото? Второ служебното правителство не накара хората да се ваксинират с помощта на ваксинационната кампания, която беше започнала. Аз чух президентът Радев да казва, че предишното редовно правителство е виновно за това, че хората са отблъснати от ваксините. Само, че товага бяхме достигнали до 30 000 ваксинации на ден. Когато паднахме през лятото на 1000 ваксинации на ден, очевидно имаше някакъв системен проблем, който трябваше да се реши. Сега можем да кажем, че е късно за такова решение", коментира проф. Герджиков.

Той нарече заповедта на здравния министър за зелените сертификато "чудесна, навременна и много подходяща, само че за някоя друга държава".