Правителството ще вземе решение, с което ще бъде удължена извънредната епидемиологична обстановка до края на месец май. В момента Министерския съвет съвещава, като по-късно се очакват редица мерки да бъдат приети. Сред тях са средствата от 1000 лева за медиците на първа линия, както и правилата за туристическия бранш.

„Постигнахме много, благодарение на всички мерки. България излиза успешно от третата вълна, за разлика от други европейски страни, въпреки по-строгите мерки там, като дори имат забрана за излизане от вкъщи. Това е огромен успех за нашата държава, отчитаме намаляване на смъртността, заразени и хоспитализирани. Всичко сме осигурили за лечението хората – лекарства, предпазни средства”, каза проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че на ден се ваксинират между 15 000 и 25 000 души, като в петък ще бъдат пуснати и зелените коридори.

„ Ще удължим извънредната обстановка с месец до края на май. Още днес ще пуснем заповедта на българските туроператори,  за да спасим българския туризъм, като ще разпишем трите начина за влизане на туристи, които да гарантират сигурността им. Стартирахме ваксинацията на заетите в туризма, първо във Варна, а след това и в Бургаска област”, обяви проф. Ангелов.