Със 154 гласа „за” и нито един „против” депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс. Резултатът беше очакван, защото БСП продължи бойкота и не влезе в пленарната зала. Липсата на „червените” обаче не лиши заседанието от яростни скандали и кръчмарски реплики и заяждания. Най-люто се захапаха  патриотите и ДПС, но пък  "Обединени патриоти" и "Воля" го докараха до ругатни за проститутки.

„За първи път вето се отхвърля с нула гласа "за", защото БСП не се вслуша в призива на собствения си президент и така делегитимира президентската институция”, въодушевено обяви на финала Тома Биков от ГЕРБ. Според него столетницата вървяла към саморазрушаване. „

Той обясни, че ГЕРБ ще върне преференциите не заради БСП, а за да пресече опитите да се внуши, че иска да спечели служебно изборите. ГЕРБ ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има подкрепата на избирателите си. А БСП ще ги загуби, защото никой не иска да бъде управляван от хора, в чиито глави освен хаос, няма нищо друго, убедено заяви още Биков.

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов също обвини левицата, че прави политика на инат и твърди неистини.

„Всеки път има политическо противопоставяне, защото се възприема правенето на правила като опит да се гарантират изборни победи в нечисти игри. Но това е извинение, което някои си търсят, за да оправдаят бъдещите си резултати от изборите”, каза още Цветанов.

И се възмути как Румен Радев е избран за президент по правилата, за които днес твърди, че има проблеми в прозрачността на изборния процес.

Цветанов напомни за аферата "Костинброд" от 2013 г., когато гражданите обаче не се поддадали на провокацията и подкрепи ГЕРБ.

„Не смятам, че БСП искат модела "Венецуела", искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев, който води към един режим като във Венецуела”, развихри се Цветанов.

„Ветото е важно, защото разсейва два мита, които се лансират от БСП и ДПС. Първо, че има срастване на партията с държавата - но държавният глава е пряко избран и не е на управляващите, а на опозицията. Второ, тъй като ГЕРБ няма самостоятелно мнозинство, ветото се отхвърля с усилията на още няколко формации”, каза пък депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който успя да убеди Бойко Борисов да изкомандва партията си да върне преференциите.

„Всеки в живота и в политиката може да бъде обладан от нещо - президентът е обладан от машинното гласуване. Ако то е единствената предпоставка за честен вот - то тогава трябва да повторим президентските избори. Да хвърля кърпата и да правим нови избори”, призова бившият конституционен съд и за пореден път обясни, че никъде в Европа няма машинно гласуване, понеже било примитивно и водело към Венецуела.

 От ДПС обясниха, че не подкрепят президентското вето, защото Радев не се противопоставил на това, че се лишават български граждани от конституционно право на глас, само защото са в чужбина, визирайки секциите за изселниците в Турция.

„ Позицията на БСП е демагогия, защото никъде не казаха, че се отнемат конституционни права”, каа още лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

За разлика от ГЕРБ ДПС защити машинното гласуване. „То е крачка напред към справедливост и честен избирателен процес. Така ще се предотврати субективният фактор в СИК, където стават ужасяващи неща и скандали, които изкривяват изборния процес. 66% от протоколите на СИК са сгрешени или подправени”, обясни Цонев. Той даде пример с изборите през 2013 г., когато паралелно преброяване на ДПС с копия от подписаните протоколи от СИК показва 34% несъответствия с протоколите в ЦИК и разлика от 8 до 12% в някои от тях. Същото според него показало тогава и паралелното преброяване на БСП.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обяви против засилването на мажоритарния елемент в изборите от гледна точка на демократичната култура на избирателите. Има риск парламентарните банки да се напълнят със силикон и ботокс, с ритнитопковци и подземни босове, заяви той. И обясни, че с преференциите в сегашния им вид мажоритарния елемент се измества от роднински връзки или корпоративен натиск.

Симеонов обвини ДПС, че иска машинно гласуване, защото така ще каже на електората си, че в машината има камера, за да си осигури 100% от гласовете му.

Да, в България изборите се манипулират, но не в комисиите, а в главите на хората, които преди изборите са подложени на натиск, обясни Симеонов. Той напомни как на последните избори представители на патриотите били във всички секции в Турция и така спрели ДОСТ към парламента. Не позволихме на един тиранин Ердоган да вкара тук 10 депутати, допълни го Искрен Веселинов от ВМРО.

Като реплика на Симеонов лидерът на "Воля" Веселин Марешки го обвини, че е обидил българските мъже. За мен вие не сте критерий за политическа мъжественост, затова моля да ме извините, отвърна му лидерът на НФСБ. В отговор Марешки се обърна към групата на патриотите с думите, че "политически проститутки нямат място в българския парламент".

Няма място за политически п..., ядоса се Валери Симеонов. Радвам се, че след като каза това, Симеонов напусна, това беше правилната реакция, отвърна му Марешки.