Никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, не създаде необходимата благоприятна среда. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на кръгла маса на тема "ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика", цитиран от "Фокус".

"Както и никое държавно управление не може да бъде успешно, ако няма зад гърба си една силна и ефективна икономика", добави президентът.

Той посочи, че именно за това, когато говорим за реално състояние и проблеми на икономиката е важно да се уточни системата от критерии, анализ и сравнение.

"Много е важно с кого, как и кога се сравнява. Дали с България от преди 30-20 или 10 години, дали с постиженията на предишните управляващи, дали с държавите от Субсахарска Африка, с нашите съседи или Централна и Източна Европа. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план и разбира се, каква е нашата готовност за тези процеси, които предстоят", посочи президента Радев.