Президентът Румен Радев официално насрочи изборите за членове на Европейския парламент у нас на 26 май.

Съветът на Европейския съюз вече прие решение, че  с което определи периода от 23 до 26 май 2019 г. за провеждане на следващите избори за Европейски парламент.

За България възможната дата е единствено 26 май, тъй като у нас изборите по традиция се провеждат в неделя, а в закона е изрично записано, че денят на вота трябва да е почивен.

26 май е последният ден от втория дълъг уикенд за месеца. 24 май е официален празник и така се получават три свободни от работа и училище дни.

Месец преди вота – 26 април, ще стартира и официалната предизборна кампания. Преди нея партиите и коалициите нямат право на пряка агитация с билбордове и предизборни клипове. Всички агитациоинни дейности пък ще трябва да спрат на 24 май в 23:59 минути.

В крайна сметка, при последната промяна в Изборния кодек, депутатите запазиха така наречение Ден за размисъл в деня преди изборите. Така на 25 май агитацията, както и обявяването на социологически проучвания е забранено. Същото важи и за изборния ден, до неговото приключване.