Държавният глава Румен Радев няма да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да избере Мария Габриел за министър-председател. Това съобщиха от президентството.

указ президент радев габриел

Припомняме, че по-рано от "Продължаваме промяната-Демократична България" призоваха Радев да оттегли указа.

Ето и какво пишат от президентството: В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател.

Във вторник следобед кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството.

По-късно от ПП-ДБ излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

Ротация ще има! Мария Габриел върна изпълнен мандата на Румен Радев

ПП-ДБ: Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската политическа историяТе призоваха президентът да оттегли указа си