Президентът Румен Радев е подписал указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април. 

От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, за прозрачни избори. Макар отдавна да бе известно, че изборите ще са в условията на пандемията, никоя от отговорните институции не предприе адекватни действия, посочи в своето обръщение държавният глава. 

Той благодари на тези, които са се отзовали на поканата му за консултации. Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, . И поиска държавата да предостави лични предпазни средства както за изборната администрация, така и за всеки, който отиде до урните.

Президентът поиска и промени в Изборния кодекс, не само свързани с вота на хората под карантина. "Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина. Видео наблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса на броене на бюлетините", добави той. 

Доводите, че промени в изборния закон не се правят в последния момент неведнъж са били пренебрегвани, когато партиите са имали интерес. Очаквам да го направят и сега, когато е в интерес на гражданите, каза държавният глава.

Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за гласуване, каза още Радев.