Президентът Румен Радев прикани главния прокурор Иван Гешев да търси корупцията, там където е нейната среда - в държавната администрация. "Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице. И тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и с корупцията, някак си не вижда очевадното във всяка една държава хранителната среда за корупция къде е, ами там където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки, напоследък вече даже няма и обществени поръчки. Харчат се милиарди без обществени поръчки и ние даже не знаем на кого се раздават парите“, каза Радев пред журналисти. 

"Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха - при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат важни държавни решения", коментира президентът.

Държавният глава подчерта, че очаква много повече от главния прокурор като обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране по темите за "санирането, оградите по границата, хазарта, боклуците, апратаментгейт, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони по интересни поводи".