Днешната ключова дума е солидарност, заедност. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно всеки да получи пропорционално колкото ваксини са необходими. Това заяви след края на заседанието на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов.

Ключовото, по което се обединихме, е, че разпространението на ваксините трябва да е  еднакво за всички. Всеки българин ще получи пропорционално ваксини - толкова, колкото са необходими, посоми премиерът.
 
По думите му, руската ваксина "Спутник V" ще бъде одобрена най-рано през юни.

Борисов отбеляза също, че цифровият дигитален сертификат ще даде възможност на хората да се придвижват свободно в ЕС, а "зеленият сертификат" ще предотврати и евентуално карантиниране.

"Разгледани бяха отношенията между ЕС и Турция. За радост се констатира намаляване на напрежението в Средиземно море, така че колкото и да са трудни отношенията на Турция с ЕС, с много усилия към момента те вървят към подобряване, каза Борисов.

Борисов съобщи още, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал. 

"Засилва се международната роля на еврото. Планът за излизане от тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква едно стабилно евро, което е в унисон с нашата програма в следващата година да влезем от чакалнята в еврозоната и да приемем еврото", посочи премиерът.