Министерският съвет ще гласува другата седмица отпускането на 7,5 милиона лева за Университета за национално и световно стопанство.

Днес премиерът Бойко Борисов, заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и на образованието Красимир Вълчев отидоха в университета на среща с ректора му професор Стати Статев.

Причината – преди дни УНСС алармира, че ги грози запориране на сметките заради забавени с години плащания към фирмата, строяща новия учебен корпус на университета.

Ректорът обвини държавата, че не изпълнила ангажимента си за финансова помощ, а институциите обясниха, че заради проблеми с проекта има наложени корекции на европейското финансиране.

За проблеми в самия проект намекна отново днес финансовият министър, но той допълни, че това е въпрос, който ще трябва да изяснят УНСС и Държавната финансова инспекция.

"Икономическият университет не може да допусне икономически грешки", заяви Горанов.

Въпреки това още другата седмица, на заседанието на Министерския съвет, 7,5 милиона лева ще бъдат отпуснати.

"Не може да се дават милиарди за образование, не може да го оставим този строеж да стои като "паметник на културата" в този вид", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Обектът е изграден на груб строеж, остава да бъде завършен. Наближава края на договора, по които ползваме 4,5 млн. лева безвъзмездни средства и разчитаме на помощ да можем да усвоим тези средства. Да удължим срока на договора, за да може догодина, за стотната година на УНСС, да имаме честа премиерът да открие тази придобивка", обясни ректорът на УНСС.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че намесата му в спора между университета и министерствата е била необходима, за да се продължи проекта.

"Ако ги оставя да спорят, това ще остане така", допълни Борисов. Той призна, че действително има грешки по проекта и това не е добре, но в случая става дума за корпус на университет, в който ще се обучават студенти и за това държавата ще помогне.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче призна, че не смята, че 7,5 млн. лева, които ще отпусне кабинетът, ще бъдат достатъчни, за да се завърши и оборудва.

"Аз имам подозрения, че няма да са достатъчни", заяви Горанов.