На брифинг от "Продължаваме промяната-Демократична България" кандидат-министри обявиха, че оттеглят номинациите си след връщането на реализиран мандат от Мария Габриел.

"На първо място наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията. Връщането на проучвателен мандат с имена на кандидати за министри е тежко нарушение на Конституцията", заяви Атанас Славов. 

"В министерство на правосъдието направихме всичко възможно да имаме изцяло нов закон за съдебната власт и такъв има. Очевидно за мен е нежеланието на ГЕРБ и ДПС в този парламент да се пристъпи към гласуване и приемане на този закон за съдебната власт", каза Славов.

Той показа и декларацията за отказ от включване от проектосъстава на МС. "Ние не сме давали съгласието си да участваме в правителство с премиер Мария Габриел, с мандата на ГЕРБ", добави Славов.

Андрей Цеков заяви категорично, че никога по никакъв повод не е търсено съгласието му да бъде включен в предложения от Мария Габриел състав на МС. "Считам, че поставянето на моето име в такъв списък е акт, който е не само недостоен, а и аморален, поради което съм депозирал заявление, в което категорично изразявам несъгласието си да бъда включен в състава на МС с мандата на ГЕРБ-СДС", каза Цеков.

отвод цеков

Катя Панева, номинирана за министър на здравеопазването, също заяви, че не е разговаряла с Габриел. "Аз също оттеглям своята номинация за министър на здравеопазването", каза тя.

ПП-ДБ: Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската политическа историяТе призоваха президентът да оттегли указа си