Правителството гласува Плана за възстановяване и устойчивост. Той ще бъде представен пред Европейската комисия в Брюксел в петък. Планът е част от паневропейската програма за компенсиране на икономическите щети, причинени от COVID кризата.

„През последните месеци по Плана се работи интензивно от два поредни кабинета. Опитахме се за го комуникираме с 46-ото Народно събрание, с браншови организации и заинтересовани структури”, заяви Стефан Янев преди правителственото заседание.

„Получихме много позитивни отзиви от тях. Надяваме се с днешното му приемане и утрешното му представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори за неговото окончателно приемане, за да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес”, каза още той.

След гласуването на Плана, Янев заяви, че това е „един навременен акт, който демонстрира изпълнението на това, което служебният кабинет е приел като ангажимент и като приоритет"„Това е така и предвид ситуацията в страната и предвид необходимостта този план да бъде инструмент, който работи в интерес на българските граждани за решаване на редица социални и политически проблеми, както и за даване на необходимия импулс на българската икономика”, добави той.

„Всичко това е направено с усилията на целия кабинет и на експертите от всички министерства, както и в координация с представители на бизнеса и политическите партии”, заяви Стефан Янев. И допълни: „Имаме увереност, че това, което правим, е акт на отговорност към българските граждани”.