До дни трябва да е ясно при какви извънредни ситуации машинното гласуване ще бъде заменяно с хартиени бюлетини. ЦИК разработва план с допустими хипотези. Очакват се обобщени данни от Информационно обслужване, за да бъде решено дали в отделни секции с над 300 избиратели, ще има повече от една машина за гласуване.

„Ние трябва да уредим всички тези хипотези - в какви случаи ще се спре машинното гласуване или ще се заменя едната машина с друга. Ще направим анализ колко избирателя могат да гласуват в изборния ден с една машина. И там, където преценим, ще вземем решение да бъдат по 2 или 3 машини в СИК”, обясни Росица Матеева.

ЦИК ще сключи договор за отпечатването на хартиените бюлетини за предсрочния вот на 11 юли с Печатницата на Българската народна банка, която при необходимост може да се договаря и с други специализирани печатници, съобщи БНР. Бюлетините за предсрочния вот ще се отпечатват под контрола на Министерството на финансите, ЦИК и РИК, а общините ще подават информация за броя на избирателите по електронен път и до областните управители.