И името на депутата от Обединените патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов се замеси в скандала с евтините имоти на властта. TrafficNews разполага с нотариалните актове от сделките. Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество започва проверка за имоти, купени на занижени цени от Симеонов. Проверката е възложена от Върховната касационна прокуратура, след сигнал до Върховната касационна прокуратура, постъпил на 9 април. Въпросните имоти са закупени  от „СКАТ“ ООД. Според сигнала, част от сделките са на нереално ниски цени.

 

През 2004 г. фирмата на Симеонов купува право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в курорта „Слънчев бряг“ за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856,60 лв. През 2005 година пък СКАТ отново прави покупка в курорта. Този път на офис, с площ 31,35 квадрата, а цената, която плаща е 6 901 лева и 10 стотинки.

Следващата имотна сделка, която Симеонов, или по-скоро фирмата му прави и прокуратурата ще проверява, е три години по-късно. Тогава той се сдобива имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м. Сумата от 850 815 лв., която плаща за нея е определена с решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов – настоящ народен представител от НФСБ, а юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев. Според сигнала на този имот е построен жилищен блок. Прокуратурата ще проверява още и всички обстоятелства около покупка през 2008 г., когато фирмата на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер е закупила  „База за отдих Пресока“, където в  момента е хотел „Панорама“. Според сигнала там има изградени незаконни постройки – басейн и ресторант.

 

По време на проверката освен Симеонов, ще бъдат проверявани и депутатите от партията на Симеонов Валентин Касабов и Християн Митев, в качеството им на длъжностни лица в Община Бургас през 2008 г.