"Народното събрание извади част от ВМЗ-Сопот от забранителния списък и го обяви за продажба. Нито един депутат от Пловдив не реагира на този факт, което ги прави съучастници в съсипването на завода". Това заяви на пресконференция в Пловдив председателят на КП "Коалиция за България" и на ПП АБВ Румен Петков.

Той припомни, че АБВ в Народното събрание са вкарали предприятието в забранителния списък именно защото е обект със стратегическо значение, пише news.bg. Парламентът няма никаква загриженост за бъдещето на военнопромишления комплекс и за ВМЗ-Сопот в частност, отсече Петков.

От своя страна зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов посочи, че решението на Народното събрание отпреди седмица сочи, че 1000 дка от землището на село Старосел, собственост на ВМЗ-Сопот, са били извадени от забранителния списък, за да може ръководството на завода да ги обяви за продажба. Причини обаче не били посочени.

Заводът не функционира в оптимален обем и поради това голяма част от работниците там са пуснати в неплатен отпуск и не са получавали заплати, съобщи Маринов и допусна, че в причината за гореспоменатите на намерения може да се крие опит за злоупотреба със служебно положение и спешна необходимост от финансови постъпления.

Припомняме, на 3 април мнозинството в парламента прие предложението на Министерския съвет за продажба на три обособени части от "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот. Единствено от коалиция "Обединени патриоти" не одобриха решението. Те призоваха за явен търг на частите от имуществото на завода.

От своя страна в писмо от 25 февруари от завода отрекоха слуховете за приватизация.

Всички твърдения, че заводът ще се продава цялостно или частично не са верни и само подкопават доверието към дружеството, се посочваше в позицията.