Нови глоби за туристите през новия летен сезон предвиждат промени в Закона за Черноморското крайбрежие, одобрен на вчерашното правителствено заседание.

Летовниците ще бъдат наказвани, ако плажуват върху дюни - поставят върху тях чадър, кърпа или директно паркират автомобила си върху пясъчния хълм.

До 10 000 лева глоба ще отнасят собствениците на преместваеми павилиони и заведения, които решат да ги разположат върху дюни.

Освен от фирмите и бизнеса законът предвижда да се търси отговорност за унищожаване на дюни и от гражданите.

Записано е, че поставянето на чадъри, хавлии и други плажни принадлежности върху тях ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв.

Глобите важат и за спиране на превозни средства, ремаркета и полуремаркета, кемпери и каравани върху дюните. А при повторно нарушение наказанието ще е в размер от 3000 лв. до 7000 лв.

Преминаване с кола през дюни, спиране или паркиране ще струва на шофьора глоба от 1000 до 3000 лв.

До 5000 лева пък може да стигне глобата за собственик, който спира пешеходния достъп до морето със заграждения.

От мотивите на туристическото министерство става ясно, че идеята е морските плажове да се групират, за да се създадат възможности за ползването им и удовлетворяване нуждите на различните потребители при различни видове туристически услуги.

Целта е да се намали броят на неохраняемите плажове, като се създадат условия за повишаване на интереса към тях от страна на потенциалните концесионери или наематели.

Издаването на по-голямата част от актовете за нарушения ще става от кметовете и областните управители, а други - от министъра на туризма.