Опрощаването от страна на държавата на 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство ще бъде част от превенцията срещу евентуалното радикализиране на мюсюлманската общност у нас, коментира пред "Дарик" говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Очаква се в петък депутатите да обсъдят промени в Закона за вероизповеданията, с които въпросното опрощаване на задълженията да стане факт.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ и ДПС в сключване на "сделка" при гласуването на ветото върху Изборния кодекс, чието отхвърляне е зависело именно от Закона за вероизповеданията.

Още миналата седмица от парламентарната комисия по вероизповедания са поискали от Главното мюфтийство справка за натрупаните задължения.

"Сумата е около 8 млн. лв. Формирана е главно от осигуровки и данъците, които са изчислени по некоректен и неправомерен начин за нас, за нашите сгради, т.е. за молитвените домове - джамиите. Мога да ви дам пример със софийската джамия, на която е начислен данък около 600 хил. лв. Но по-голямата част от задълженията е от осигуровки към НОИ", пресметна Фаик.

Говорителят на Главното мюфтийство обясни, че нарастването на финансовите задължения е започнало ориентировъчно от 2006 г. насам и припомни тежкото финансово положение, в което мюфтийството се намирало около съдебната сага с бившия главен мюфтия Недим Генджев.

"И освен това, много от имотите на Главното мюфтийство не са възстановени и Главното мюфтийство няма достатъчно средства за поддържане на 600-те имами, които са в момента на трудов договор към Главното мюфтийство. Мисля, че като цяло българският народ трябва да гледа нещата от морална гледна точка. Ако успеем на мюсюлманското изповедание по някакъв начин да му подадем ръка и да работим с държавата ръка за ръка, за да не позволяваме нашите мюсюлмани да се радикализират и да предприемат някакви крайни действия, това би било за добре", посочи той.

Очаква се днес Комисията по вероизповеданията и правата на човека да заседава по предложените промени в закона, с които натрупаният дълг към държавата да от страна на мюфтийството да отпадне.