Първа зелена светлина за опрощаването на задълженията на вероизповеданията. Водещата парламентарна комисия подкрепи предложенията на ГЕРБ и ДПС за промяна в Закона за вероизповеданията.

С текстовете регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от задълженията си към държавата към 31 декември 2018 година.

Така Главното мюфтийство ще се сбогува със задължения за около 8 млн лева, по първоначални данни православната църква дължи около 800 000 лева.

За да стане окончателно факт, законът трябва да мине на две четения през пленарната зала. Първото четене е планирано за петък сутрин.

БСП се обявиха категорично против законопроекта. Червените нарекоха текстовете задкулисна сделка между ГЕРБ и ДПС. И двете партии категорично отрекоха.

"Това, което към момента имаме като казус е, че православната църква получи своите субсидии, изплати своите задължения, а българските мюсюлмани, имамите и мюфтийството не можа да получи тези средства, защото ако бъдат получени, те веднага трябва да отидат за покриването на тези задължения, които са натрупани под една или друга форма", заяви лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Мюфтийството ни варди от джихадисти и чака жест: 8 млн. дълг – опростен!?Очаква се в петък депутатите да обсъдят промени в Закона за вероизповеданията

Патриотите не приемат единодушно текстовете. Подобни предложения имаше и при първата промяна на закона за вероизповеданията отпреди няколко месеца, но след настояване на Обединените патриоти, те отпаднаха.