Последната седмица преди Европейските изборите на 26 май, TrafficNews разговаря с представители на листите на партиите и коалициите, които според социолозите имат шанс за място в следващия Европейски парламент. До събота ще ви представим серия от интервюта с кандидатите: Защо са решили да поемат към Брюксел, какви са целите им и политическите им прогнози. Днес ви представяме втория в листата на БСП - депутатът Петър Витанов.

- Изборите за членове на Европейския парламент наближават, а готовността на българите да отидат до урните не изглежда висока. Защо българите не се интересуват от европейските избори?

-Защото е създадено погрешното усещане у тях, което се дължи на действащи политици и управляващи, които твърдят постоянно "Брюксел ни наказва", "Брюксел ни глобява, Брюксел не ни плаща". Първо е създадено едно враждебно отношение към ЕС и второ сякаш съществува това разбиране, че ЕС е нещо далечно, абстрактно и нещо, което не влияе върху ежедневието на всеки един от нас, а е точно обратното.

-Предизоборната кампания е в разгара си. Всички кандидати, включително и вие обикаляте страната. Интересуват ли се хората от европейски теми или говорят за проблеми от ежедневието си?

- Въпросите, свързани с местната проблематика винаги присъстват, но нашата цел е да се опитаме да докажем, че местните проблеми имат своето решение дори през ЕС. Поставят и глобални въпроси, но винаги местната проблематика е тази, която вълнува най-много хората. 

- Имаше доста скандали около подредбата на листите, дали партията е достатъчно мобилизирана, за да спечели на 26 май?

- Аз смятам, че след окончателното произнасяне на Националния съвет, където беше проявен завиден колективен разум, всички противоречия бяха изоставени и цялата партия работи мобилизирано, мотивирано, консолидирано, в името на това БСП да спечели изборите, защото ние съзнаваме важността на тези избори. Това не са просто избори за Европейски парламент, те са едни избори за промяна на България.

- На 26 май Борисов каза, че дори и да загуби изборите няма да подаде оставка. Защо да са важни в такъв случай?

Дали Борисов ще подаде оставка на 27 май или на 30 юли е по-скоро въпрос от формален характер. 26 май ще даде на хората усещането за промяна. С победата си БСП на 26 май ще покаже и ще докаже, че може да представлява българите в ЕС и да отстоява техните интереси, но ще има правото да претендира за управлението на България, защото каквото и да си говорим тези избори са един вот на недоверие към правителството на Борисов и те го знаят много добре.

 - Вот на доверие ли са обаче и към Корнелия Нинова? Тя не заяви, че не носи отговорност за резултата, след като Националния съвет пренареди листата. 

- Дали са вот персонално към Корнелия Нинова - всеки един член на Националния съвет носи своята колективна отговорност. От плещите й беше снета персоналната отговорност.  Но никой тук не мисли за отговорност, всички мислим само за победата.

- И чия ще е заслугата и чия ще е вината?

В нашата партия при победа винаги се твърди, че е заслуга на структурите, а при загуби вината е на ръководството. Това битува в нашата партия. БСП е печелила и губила изборите. Не може след всяка победа или загуба да се поставя въпроса за лидерството в партията. Ние имаме виждане за години напред. Имаме разбирането, че политиката е един дългосрочен процес. Никой не мисли за оставки тук.

- Има ли битка на преференции в листата? Като че ли изключително много кандидати започнаха да водят преференциална кампания.

- В това няма нищо лошо. Напротив - преференцията е едно от достиженията на Изборния кодекс. Партията подрежда листата, но преференцията олицетворява симпатията към даден кандидат. Ние в БСП бяхме единствените в Народното събрание, които отстояха преференцията да се запази като форма, защото знаете как гласуваха ДПС и ГЕРБ - да се заличи и да бъде неизползваема. За нас тя е важна и сме доказали, че за нас тя трябва да бъде поддържана и насърчавана. Това е част от предизборната битка и не намирам нищо укоримо в това някой да разчита на лична кампания. Даже напротив.

- Вие сте млад депутат, сега вероятно ще станете млад евродепутат. Коя ще е вашата кауза в Брюксел?

Най-нормалното е да кажа, че моята кауза би следвало да бъде общата политика по сигурност и отбрана, защото се занимавам с външна политика и съм в комисията по отбрана, обаче смятам, че моята лична кауза е доходите. Обикаляйки из България виждам недоимъка, бедността, липсата на надежда в погледа на хората. Моята кауза няма как да бъде нещо по-различно от изравняване на доходите между по-богатите и по-бедните членове на ЕС. Има европейска рамка, която да гарантира сближаването на доходите между бедните и богатите и регионите.

- На 27 май, вие лично при колко мандата за БСП бихте се събудили доволен?

Аз бих се събудил доволен не от броя на мандатите. Нашата основна цел е да победим нашите основни политически опоненти от ГЕРБ. Един глас повече да имаме - това би било удовлетворяващо. Макар че броят на социалистите в ЕП не е без значение, защото те са оня двигател, който може да промени Европа.