През тази седмица предстои последен опит да се събере Съветът на коалицията "Обединени патриоти" относно участието на трите партии - ВМРО, НФСБ и "Атака", заедно на евроизборите. "Надявам се този опит да е сполучлив", заяви пред медии в Русе заместник-председателят на ВМРО и депутат Искрен Веселинов.

"ВМРО винаги е заявявало желание партиите от коалицията да се явят заедно на евровота", обясни той.

При евровот сега: ГЕРБ с 22.2%, БСП са с 19.4%. ДПС – 6.9%, ОП с 6.4%28% от българите заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално

Според Веселинов трябва да се изчистят спорните въпроси, което не било невъзможно. Например, водачът на листа можел да бъде определен чрез вътрешни избори, чрез социологическо проучване или по някой друг обективен начин за оценка кой ще бъде най-полезен за добрия резултат.

Ако ВМРО се яви самостоятелно, партията вече била номинирала хора за участие в листата. 

Джамбазки коментира, че ако ВМРО се яви самостоятелно, имало идея за отворена листа - за кандидати от граждански структури, хора на изкуството, на науката, свързани с патриотичната идея.

Няма да има обща листа на Това заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов

Според него първият в листата за европейски избори няма защита.

"Нашето убеждение като патриоти, като родолюбци, е да събираме. Вратата е отворена и мисля, че ще се намерят хора, които биха били заинтересовани да изпитат себе си и да участват в една такава кампания", заяви Джамбазки.