Съпругата на държавния глава Румен Радев Десислава Радева определи репликата на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на децата с увреждания и техните протестиращи родители с една дума - позор.

"Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума - позор", написа Радева в пост в социалната мрежа "Фейсбук".

Според първата дама поведението на Симеонов е позор както за него, така и за неговата партия. Позор за него, защото се отнесъл толкова надменно и присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители. Позор за партията му, защото го защитила с нарочна позиция.

Според Радева думите на Симеонов обаче са позор и за "тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес."

Съпругата на президента коментира два члена от Конституцията на страната, пише news.bg. Първият - член 14 - където пише, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата. Вторият - член 4, ал.2, където е посочено, че България гарантира достойнството на личността.

Десислава Радева:

"Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Лично за мен те са герои, направили по-трудния, но по-човешки избор, ако помним случая Могилино...

Подходът "Има черни тениски - има проблем..." се е провалил в исторически план. Според мен, за да ни има като българи не бива да се примиряваме с опитите за погазване на човешкото достойнство.

За да е съвсем ясно, ще прибегна до тълковния речник. Не за думата "Човещина". За нея не е нужен речник, а сърце. А за думата "Позор" - срамно, унизително положение, което предизвиква презрение."