Нови промени на пенсионните правила влизат в сила, след като парламентът прие спешни промени в Кодекса за социално осигуряване, с които новите пенсионери ще могат да избират сами по коя формула да се смятат парите им за старини.

Така те ще могат да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 година. Законопроектът беше внесен от ПГ на ГЕРБ.

В досега действащото законодателство, в осигурителния доход, от който се изчисляваха новите пенсии за трудова дейност, не се включваше периодът от три последователни, избрани от лицето години.

TrafficNews припомня, че отпадането на трите най-добри години от формулата беше гласувано от парламента още през 2015 г., но влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това предизвика недоволство, тъй като доведе до намаляване на пенсиите на част от новите пенсионери. Появи се информация, че десетки хиляди българи ще бъдат ощетени.

За това властта направи отстъпка и до 2023 г. всеки ще трябва сам да изчислява по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за парите за старост, за да получи по-висока сума.

И сега се очаква да настане голямото смятане, защото хората, които вече са подали заявление за пенсия, или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Очаква се и НОИ да качат на страницата си стария калкулатор, за да може всеки да пресмята. Тези, които не могат да използват интернет услуги ще трябва да прибегнат до пенсионни консултации, които обаче са платени.