Персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ, след като днес правителството прие промени в закона за семейните помощи. Вместо от НОИ тези средства ще се поемат от държавния бюджет като социално подпомагане. Разширява се и кръгът на подпомаганите деца.

От поправките могат да се възползват около 5600 деца, чиито баща или майка, или и двамата родители, са починали, но те нямат право на наследствена пенсия, съобщи след заседанието на кабинета социалният министър Бисер Петков.

Наследствена пенсия получават само сирачетата, чийто родител е бил осигуряван по ДОО, но 2700 деца в момента не отговарят на този критерий и получават персонална пенсия, която се отпуска само по решение на правителството. Сега и останалите 2900 деца ще могат да получават парична помощ от държавата.

Персоналната пенсия за сираче до момента се отпуска по доста тромава процедура - като се започне от общинския кмет до решение на Министерския съвет, припомни министърът. Включително и на днешното си заседание министрите одобриха персонални пенсии на още 92 деца от 1 август.

За проблема с лишените от наследствена пенсия сирачета алармира още преди месеци в отворено писмо до Бойко Борисов майка на три деца, която е вдовица и ги отглежда сама.

Българска вдовица и майка на три деца трогна хиляди с писмо до Дядо Коледа“Всеки клошар, ром или емигрант има повече права от моите български деца“, написа жената

Очаква се новата семейна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лв., прогнозира Бисер Петков.

Точната сума на месечната помощ за дете с починал родител ще бъде определяна всяка година в закона за бюджета, съобщи kanal3. Децата с персонални пенсии пък ще могат да изберат дали от 1 януари 2019 г. да се откажат от тях, за да получават семейната помощ. Те трябва да ходят на детска градина или на училище, са някои от условията. Също така семейството трябва да отговаря на подоходния критерий, като на член на домакинство не трябва да се падат повече от 450 лв. на месец.

Заради промените в следващите месеци предстои промяна в КСО и в наредбата за пенсиите.