Постарахме се да работим посредством обявените в самото начало принципи - прозрачност, отчетност, професионализъм и резултатите са видни за всички гражданни. Правителството работи в безпрецедентна политическа обстановка. Двата парламента не успяха да излъчат мнозинство, от утре ще имаме друг кабинет. Задачите, които стоят пред страната ще бъдат изпълнявани по подобен начин. С тези думи служебният премиер Стефан Янев започна отчета за работата на служебното правителство. 

"Успяхме да постигнем актуализиция на бюджета, на бюджета на Националната Здравно осигурителна каса и  на социалното осигуряване. За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и българските пенсионери вече са извадени от рамките на бедността и това е добра атестация за правителството и парламента. Правителството демострира прозрачности отчетност, показа недъзите на съществуващи практики,показа как може да се подобри начина на разходване на обществените средства. Трябва да се утвърдят добрите практики" заяви Янев. 

Като успех той отчете работата по Плана за възстановяване и развитие, като целта му е да се защитят интересите на различните браншове. "Икономиката е в подем и този подем трябва се запази и утвърди. Надявам се планът да бъде изпратен скоро в Брюксел и до края на годината парите да са налични" каза премиерът. 

Служебното правителство предлага проект за нова системата по управление на кризи.

Янев смята, че по отношение на външната си политика България е разяснила подробно позицията си с Република Северна Македония. "Разяснихме подробно и аргументирано нашето отношение пред партньорите от Европа. Допускайки компромиси сега, ще бъдем принудени да допускаме компромиси и в бъдеще", бе категоричен Янев. 

За работата на социалното министерство отчет даде министър Гълъб Донев. Той подчерта , че за периода на управление е постигнато трайно увеличение на добавки, пенсии, финансово подпомагане в редица сектори. Приета бе добавката от 120 лв. за всички пенсионери. С активната работа на депутатите на 46-тото НС, беше приет Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината”, добави Донев.

От 25 декември ще започнем преизчислението с нови коефициент от 1,35 тежест към осигурителния стаж. Това значи, че всички пенсии ще получат увеличение, като най-голямото ще бъде за минималната, която се очаква да стане 370лв. „Всички тези решения са трайни, опасенията, че това ще важи само 6 дни, не са верни“, коментира Гълъб Донев. „Искам да спомена и това, че отново благодарение на активната работа на депутатите социалноинвалидната пенсия на лица с трайни увреждания бе увеличена.

От 1 октомври значително се увеличават помощите и за майки, отглеждащи деца до 2 години“, заяви социалният министър. „Постигнати са и рекордно ниски нива на безработицата. Такава безработица не е имало и в кризите от 2008 година. Знаем, че в числото не безработните има хора без образование и със загуба на трудови навици – хора ,с които трябва да се работи повече време. Правителството при и нова стратегия за заетостта“, добави Донев. Ще бъде изплатена и целева помощ за отопление в размер на 553 лв., като 265 хиляди са одобрените за енергийната помощ, добави Донев.

Пресичането на търговията с гласове и кадрови промени в структурите на МВР бяха основни акценти в заключителното изказване на служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Във връзка с осигуряването на законно протичане на изборите беше създадена много добра организация, което позволи да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите у нас, което пък от своя страна позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Нашите усилия доведоха до това да преодолеем до голяма степен този порочен пример от миналото и не позволиха да се купуват и продават гласовете на българските граждани“, посочи Рашков.

Той допълни, че са проведени необходимите полицейски операции – една, от които продължила  11 дни. По време на акциите са проверени над 500 места, за които е имало сигнали, че се провежда търговия. 10 200 лица са предупредени, след като за тях е била получена информация, че подготвят купуването и продаването на гласове.

„Активната дейност оказа положително влияние върху българските граждани и сигналите бележат сериозен ръст - 1157 сигнала за тези избори или с 56% повече от предходните. От тях 777 сигнала се отнасят за купуване на гласове или има два пъти увеличение спрямо април 2021 година. Образувани са 104 досъдебни производства, от които 91 са конкретно за престъпления с изборите от месец юли, а останалите 13 са били свързани с изборния процес“, посочи още Рашков.

На второ място той подчерта, че са извършени „необходимите кадрови промени, включително на високо ниво, както и по повод нещата, които се случиха под колоните на Министерски съвет.

„По тази линия разширихме проверките. Провинените служители не са само четиримата, на които са наложени символични наказания от предходното ръководство. За резултатът сме информирали широката общественост, включително за насилието оказано срещу журналисти, като това срещу Димитър Кенаров, когато случаят бе покрит до степен, че той не е отвеждан в полицейско управление“, посочи Рашков.