Две жени нарушиха тази сутрин вековна забрана за влизане в хиндуистки храм в южния индийски щат Керала, съобщи първият министър на щата, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че случаят е породил опасения от враждебна реакция на консервативни хиндуистки групи.

Жените на около 40-годишна възраст влезли в храмовия комплекс Сабаримала, с което нарушили местна традиция, забраняваща влизането там на жени в менструална възраст (между 10 и 50 години). Консервативните хиндуистки групи вярват, че жените в менструална възраст ще осквернят вътрешното светилище на храма, отбелязва Ройтерс.

Местни телевизии съобщиха, че след посещението на жените в храма главният му жрец го затворил за извършване на ритуали за "прочистване".

Агенция АНИ публикува в интернет направен от полицейски служител видеозапис, на който две жени стоят в храма със забрадки на главата.

Щатското правителство защити решението си да осигури закрила на жените при влизането им в храма и го определи като въпрос на защита на гражданските права.

"Вече заявих, че правителството ще осигури закрила, ако някоя жена поиска да влезе в храма", каза първият министър на Керала Пинараи Виджаян, цитиран от местна телевизия. Той допълни, че двете жени, които и преди са опитвали да влязат в храма, но не са били допуснати от поклонниците в него, днес не са срещнали никакви пречки да влязат.

Основната опозиционна политическа сила в щата обаче заплаши с протести.

"Това е предателство. . . Правителството ще трябва да плати цената за това нарушение на обичаите", заяви заместник-председателят на Щатския конгресен комитет за Керала на партия Индийски национален конгрес (ИНК).

ИНК е основната опозиционна сила в щата, който се управлява от коалиция от леви партии, пише novini.bg. Засега не е ясно как този път жените са успели да избегнат поклонниците, които пазят храма.

Миналата година в Керала избухнаха протести, след като Върховният съд на Индия нареди на властите да отменят забраната жени и момичета в менструална възраст да влизат в храма, който всяка година е посещаван от милиони поклонници, припомня Ройтерс.