Строителният министър Петя Аврамова обяви, че магистрала "Струма" е на финалната права, като остава да бъде довършен участък от 40,6 км и през 2023 г. се очаква да е готова.

"Нов приоритет на правителството е магистрала "Хемус", която сме амбицирани да довършим през 2024 г.", коментира тя при изслушване в парламента за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България.

"От мащабността, с която се разгърна строителството през последните десет години, можем да отчетем, че имаме построени изцяло три магистрали - "Тракия", "Марица" и "Люлин", която отскоро е част от магистрала "Струма", посочи Аврамова.

Тя отбеляза, че реализацията на пътни проекти в страната ще се ускори, но след въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили, която се очаква да стартира след 16 август 2019 г.

"Очакваме, когато тя заработи в пълен мащаб през 2020 г., да бъдат осигурени приходи от над милиард лева, като тези постъпления са значителен финансов ресурс, който може да бъде изразходван само за строителство на пътища и за рехабилитация на стари", каза министърът.

Петя Раева обясни, че правителството се опитва да направи възможното в най-кратък срок магистрален пръстен и добри скоростни пътища в Северна България.

"Няколко са големите пътни обекти, които правителството има идея да бъдат предложени за публично-частно партньорство. Един от тях е магистрала "Черно море", другите са Русе - Велико Търново, тунелите под Шипка и под Петрохан", каза тя.

Регионалният министър обеща през тази година да бъде окончателно завършен пътят Добрич - "Албена", който създава проблеми за туристите.

"Знам, че той не е довършен и ви уверявам, че през 2019 г. тези километри, които са останали за довършване, ще бъдат ремонтирани", обеща Аврамова.