На третия ден след като съпартийци поискаха оставката на председателя на Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) Орхан Исмаилов, тъй като обявил участие коалицията на Веселин Марешки "Воля - българските родолюбци", без да има решение на ръководните органи за това, създателят на партията Касим Дал обяви пред Би Ти Ви, че тя със сигурност няма да бъде част от такава "тюрлюгювеч" коалиция и никога не е имало подобно решение на колективните органи за такава стъпка.

Няколко часа по-късно Орхан Исмаилов обяви в профила си във фейсбук, че е поискал Контролният съвет на НПСД да се произнесе в спора. В публикацията се цитира негово решение, в което се казва, че съветът приема действията на лидера при обявяване на коалицията "Воля – българските родолюбци" като изпълнение на решение на Изпълнителния политически съвет от 15 януари. В последния орган участва и Касим Дал, който е негов председател.

Под декларацията с искането на оставката на Исмаилов, ако коалицията с Веселин Марешки не бъде прекратена, са се подписали двама за.-председатели на партията, дванадесет областни координатори и председателите на партията в Анкара и Истанбул, съобщи Дневник. Според Касим Дал предстои решение на колективните органи за отстраняването на лидера, тъй като той отказвал да подаде оставка.

"Тези изявления и твърдения са изцяло неверни и очевидно мотивирани от друга цел, различна от прокламираната от авторите им за зачитане на организационната структура и субординацията между различните ръководни органи", пише Орхан Исмаилов. Според публикацията му ще бъдат предприети действия съгласно устава спрямо лицата, уронили престижа и доброто име на партията сред членове, симпатизанти и обществеността.


Преди коалицията с Веселин Марешки партията бе в коалиция с формацията на Лютви Местан ДОСТ. По-рано бе част от Реформаторския блок.