ОЛАФ извършва проверка на поръчката за високопроходимите джипове, които МВР закупи миналата година. Това заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, предаде репортер на Trafficnews.bg.

Проверката е назначена от края на миналата година. Стойността на процедурата е 34 млн. лева. Бяха закупени 341 автомобила - 290 Great Wall Hover и 51 броя VW Tiguan. Проверката се извършва вероятно заради допуснати нарушения по време на процедурата.

Автомобилите бяха разпределени между 9 областни дирекции на МВР: Благоевград, Бургас, Видин, Монтана, Перник, София-област, Хасково, Ямбол, Кюстендил и Дирекция "Жандармерия".

Те са оборудвани с комуникационен терминал ТЕТРА, система за автоматична идентификация на регистрационните номера на моторните превозни средства, таблетно устройство, светлинно-звукова система, конуси и разтегателни бариери.

Ципов коментира и изказването на говорителят на БСП Елена Йончева от по-рано днес, когато тя заяви: "Както знаете обявена е обществена поръчка за изграждане на площадки и разполагане на контейнери, площадка за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново. Настояваме обществената поръчка за изграждане на площадки за бежански центрове да бъде отменена и питаме дали се крие информация за връщане на мигранти от Западна Европа?".

"Това, което прави БСП е да притесни гражданите на страната. Няма подготовка за заселване на тези места с бежанци. За момента потока на бежанци към България е нулев". обясни той.

"Временните кризисни центрове от затворен тип представляват следното- след като един бежанец стъпи на територията на България трябва да бъде разпитан, да се види дали има доказателства и тн. Как България може да си позволи да не е готова да се справи с евентуален бежански натиск? Предвид случващото се покрай нас, как може ние да не сме подготвени?", попита той.

“В момента няма натиск, но въпросът ми е това означава ли че не трябва да имаме готовност? Ако има такъв натиск г-жа Йончева и БСП ще приемат ли тези мигранти на Позитано 21?”