Само 7 минути продължи днешната среща между БСП и "Има такъв народ" в парламента за третия мандат. Хората на Слави Трифонов категорично отказаха на лидера на социалистите Корнелия Нинова да подкрепят кабинет с мандата на червените. Кога точно ще върнат мандата, за да може да се приеме бюджета обаче, БСП ще решава утре. Срещата между двете партии днес бе последната от кръга срещи с т.нар. партии на протеста, които БСП организираха в търсене на подкрепа за третия мандат.

В неделя те се срещнаха с "Изправи се БГ! Ние идваме!", които казаха, че ще мислят за подкрепа, ако "Има такъв народ" се съгласят да гласуват "за" кабинет с третия мандат. "Демократична България" пък категорично отказаха да се явят за среща със социалистите. ИТН няма да подкрепи БСП за съставяне на правителство, каза зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

"Благодаря ви, че все пак дойдохте на срещата. Знаем и вашите предварителни позиции. Това, че правим тази среща, е въпрос на диалогичност. Въпрос на отчитане е това, че при първия мандат успяхме да стигнем поне до политическа декларация, която съдържаше съществените неща какво да се прави. После нещо стана, кой го прави си е ваш проблем", коментира в началото на срещата лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Нека да финализираме този разговор, за да може и ние като мандатоносител, за да можем на нашия колективен орган на Националния съвет да вземем окончателно решение", каза още Корнелия Нинова, предаде 24 часа. Нинова получи на 27 август третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Левицата вече проведе преговори с ИБГНИ, а „Демократична България“ отказа да се срещне с БСП. На срещата ИБГНИ лидерът на БСП Нинова заяви, че между 10 и 15 септември ще върнат мандата, ако не могат да го изпълнят. Представителите на най-малката партия в парламента заявиха, че няма да подкрепят левицата за третия мандат.

От „Демократична България“ отказаха да отидат на разговорите с БСП за третия мандат. Съпредседателят Христо Иванов заяви, че тази среща безпредметна, защото мандатът е обречен - няма мнозинство. Той обяви, че подобна среща е предизборен пиар. След връчването на третия мандат от президента Румен Радев се очаква БСП да обяви кандидата си за премиер в петък – 3 септември.