Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд.

Това стана, след като на изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста. Гласуването има церемониален характер. Българката е кандидат на Европейския съюз, от самото начало има подкрепата на Франция и се ползва с негласно одобрение на Съединените щати.

До днес Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява фонда след Кристин Лагард.  Французойката се оттегли в началото на месеца, за да оглави Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Новият директор поема кормилото на кредитна институция с 1 трилион долара в сложен момент за световната икономика заради търговската война Съединени щати - Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица международни структури.

Снимка: БГНЕС

Как Кристалина от Любимец стана най-влиятелната жена на светаГеоргиева заема позиция, която досега не е достигана от българин