ГЕРБ с преднина пред БСП за Европейските избори на 26 май. Партията на Бойко Борисов, в коалиция със СДС, получава 34,4 на сто, а червените 33,5%. Това показва изследване на СОВА ХАРИС*.

Според социолозите разликата между двете партии продължава да е в рамките на статистическата грешка и победителят от изборите остава неясен.

Данните обаче показват, че място в следващия Еврпоейски парламент ще намерят от  ДПС. Те се очертават трета политическа сила с резултат 13,7%. Шансове за евродепутат запазват "Воля" с 4,7%; и ВМРО-БНД 4,4%.

Според СОВА ХАРИС големият въпрос на тези избори е колко избиратели ще отидат до урните на 26 май. По-ниската избирателна активност ще облагодетелства партии, при които се наблюдава по-висока мобилизация на ядрата от твърди симпатизанти - БСП и ДПС.

По-висока избирателна активност ще бъде по-благоприятна за партиите с по-голяма електорална периферия - в сегашния случай ГЕРБ и другите кандидати за преодоляване на изборната бариера.

*В периода 8-13 май 2019 г. СОВА ХАРИС е провела представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Проучването е реализирано със собствени средства.