Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпва в длъжност от днес. Президентът Румен Радев представя задачите и приоритетите пред кабинета "Донев 2".

"Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите, и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност да управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интеконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза президентът Румен Радев.

Президентът заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре "свободното падане на държавата", да парира кризите, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

"Готови сме за новия сезон на политическия Сървайвър", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

От залата отсъства единствено министърът на енергетиката Росен Христов, който е в Баку.