Първият пленарен звънец на 45-ото Народно събрание ще удари днес в 09:00 сутринта. Заседанието ще се проведе старата сграда на площад "Народно събрание", а не в бившия Партиен дом, където депутатите от 44-ото Народно събрание се преместиха през септември миналата година.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото заседание. Президентът ще направи и обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

След това народните представители ще положат своята клетва. Първото заседание ще бъде открито от Мика Зайкова, която е най-възрастният депутат – на 79 години.

Първите решения, които ще се вземат са за председател на Народното събрание, негови заместници, както и председатели на парламентарните групи.

От ГЕРБ ще предложат за  председател на НС Цвета Караянчева, а за председател на ПГ на ГЕРБ – Десислава Атанасова.

Очаква се, че от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” ще предложат за председател на парламента Ива Митева.

Корнелия Нинова ще застане начело на ПГ на БСП, а предложението за зам.-председател на НС е  Кристиан Вигенин. Председател на ПГ  „Демократична България” ще бъде Христо Иванов, а предложението за зам.-председател на НС  е  Атанас Атанасов.

След това се очаква президентът да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила – ГЕРБ. Оттам вече заявиха, че те ще предложат кабинет, начело, на който ще е Даниел Митов.

Ако този кабинет не успее да събере 121 гласа от депутатите,  топката се връща при държавния глава и той връчва мандата на втората по големина парламентарна сила – "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия Ако и тя не предложи правителство, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и да насрочи избори за народни представители, които да се проведат в 60-дневен срок.

Очаквайте подробности!