Нива или фабрика е имотът, от продажбата на който Георги Мараджиев се е сдобил с 2.5 млн. лв. през 2016-а година? Този въпрос бе поставен по време на пресконференцията, която кметът на Стамболийски свика днес. Пред журналисти той обясни, че подава оставка като областен координатор на ГЕРБ, за да не се спекулира с името на партията по повод разследването, публикувано от БТВ. Той показа документи, показващи имотното му състояние през годините преди да стане кмет. 

"Никога не съм криел имотното си състояние и няма от какво да се срамувам, защото съм работил за парите си 30 години и съм платил данъците си", каза Мараджиев. Той подчерта, че притежава 4 апартамента в Слънчев бряг, а не 9, като посредният е придобил миналата година. Придобивката все още не била декларирана пред КПКОНПИ, тъй като трябвало да фигурира в тазгодишната декларация. 

Георги Мараджиев: Купил съм имотите с лични средства, за които съм работил 30 годиниПодавам оставка като областен координатор на ГЕРБ, за да не се спекулира с името на партията, каза Мараджиев

Освен журналисти, на пресконференцията изненадващо се яви и общинският съветник Атанас Мавродиев, който реши да вземе думата след въпрос на разследващ журналист, касаещ сделката от 2016-а година. Тогава Мараджиев и жена му Росица продават поземлен имот на дружеството "Полипласт-Мараджиев" ООД. По време на изявлението си вече бившият координатор на ГЕРБ обясни, че се касае за терен и прилежащи постройки, върху които е изградена фабриката. Въпросното предприятие е семеен бизнес, а след като спечелва изборите, собственик става синът му Рангел Мараджиев. Цената, срещу която Рангел е купил имота от родителите си, е 2.5 млн. лв.

"Сделката е за парцел, производствени помещения, офиси и производствена сграда. Всичко това е извадено от нотариалния акт и е упоменато в декларацията", каза той. Купувач е не синът ми, а "Полипласт-Мараджиев". До този момент това УПИ е било собственост на Георги и Росица Мараджиеви, изтъкна още кметът. "Вие бяхте на място и видяхте, че става дума за парцел, а не за нива", обърна се той към медиите.

Съветникът Мавродиев обаче го контрира с твърдението, че в нотариалния акт е описана продажба на нива, а не на УПИ. Той показа и документа, с който твърди, че се е сдобил от Агенцията по вписванията.

"Продават си 5 дка нива, като в самия нотариален акт пише, че прилежащите сгради и помещения не са предмет на сделката", каза Мавродиев. Градоначалникът категорично отрече информацията, която стана и повод за размяна на реплики между двамата. Съветникът обвини Мараджиев, че е спестил на държавата 2500 000 лв. от данъци след сделката. Градоначалникът обаче отвърна, че подобни сделки не се облагат с данък. Той не отрече, че е продал имота на по-висока цена от данъчната оценка.

"Това е рожбата на семейството ни, нещото, за което съм работил и съм градил 30 години. Разбира се, че ще го продам на сина си, а не на някой инвеститор. Тогава и цената щеше да бъде съвсем различна", коментира той. И допълни, че планира да подсигури старините си със средствата от сделката.

 

Подробности вижте във видеото:

Ето го и документът, който съветникът Атанас Мавродиев размаха по време на пресконференцията: