Корнелия Нинова и ръководството на БСП няма да подават оставки. Това заяви самата тя на брифинг на социалистите след изборите. Тя бе абсолютно категорична, че няма смисъл от нейната оставка и дори не се мотивира защо няма да го направи.

 Лидерът на БСП отличи 5 отправни точки от вота на 2 октомври. На първо място, че са направили хубава и позитивна кампания, като са дали конкретни предложения за решаване на проблемите на хората. Нинова заяви, че са притеснени от избирателната активност, като  това е шамар за цялата политическа класа и крайно време да осмисли какво казва народът.

„ Очаквахме по-висок резултат. Не е добър, но не драматизираме от това, взимаме си поуки, от нашите грешки и  други външни обстоятелства. В цялата тежка ситуация, успяхме да запазим предишния си резултат с 1% разлика. Това е позитивното, въпреки негативна кампания”, каза лидерът на БСП. Тя допълни, че в събота на НС на БСП ще се анализират резултатите от изборите

„Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, както и съюз с ГЕРБ и ДПС.  Това е принципна и последователна позиция. Ние сме решени да продължим  битката си за промяна на модела ГЕРБ”, каза лидерът на БСП.  

„ Анализът на грешки, причини за тях и евентуални промени, за да се промени авторитета на БСП ще бъде коментиран след Националния съвет на БСП в събота. Внесената подписка е за свикване на Национален съвет, на който да бъде взето решение за Конгрес. Дали ще има такъв ще решат членовете на Националния съвет – 180 души от цялата страна. Категорично оставки няма да подаваме. Оставките ни се искат от хора, които през цялата кампанията говориха против БСП. Те говореха, че БСП ще падне под бариерата, че няма да минем бариерата. Какви са резултатите? Същите като на миналите избори – 10%”, подчерта Нинова. Тя се  обяви против експертен  кабинет, тъй като  трябва да се  носи  политическа отговорност в тези  тежки  времена.

„Ние трябва да си вземем поуките да се възстановим и да възвърнем доверието и да вървим напред. Виждаме участие на БСП в следващо управление като социално-икономически щит срещу кризата, но резултатите показват, че ГЕРБ печели, няма да подкрепим такъв кабинет с ГЕРБ и ДПС. И все пак е по-добре да има редовен кабинет, пред  нови  предсрочни избори. Нека да опитат от ГЕРБ”, каза Нинова.  Според  нея работещият парламент трябва да приеме бюджета и редица важни закони, свързани с Плана за възстановяване и доходите на хората,

Тя отхвърли и потенциално сътрудничество с „Възраждане” при третия мандат.