"Истината е, че Корнелия Нинова иска да отстрани Сергей Станишев. Това е поредното отлюспване - процесът на болшевизация в партията, който е очевиден". Това заяви пред Нова тв бившият лидер на БСП Михаил Миков в коментар на решението на неделния пленум на социалистите Елена Йончева да води червената листа за евровота.  

"От около 2 месеца е ясно, че председателят на ПЕС е нежелан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийни членове и партийни организации", добави Миков. И обясни, че много членове на Националния съвет на БСП са изразили "основателни съмнения в начина, по който се проведе гласуването".

"Нека имаме още нещо предвид. Поне 20 души - членове на НС, са в трудово-правни отношения с Нинова. Познайте те как ще гласуват? Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев", добави той.  Според него Йончева е използвана от Нинова в конфликта й със Станишев.

"Аз не казвам, че Елена няма своите качества. Не казвам, че Елена не може да бъде достоен представител в Европейския парламент, но казвам, че начинът, по който се случи всичко имаше за цел отново да конфронтира, да противопостави и да се "натрие носът" на Станишев, защото ние в България обичаме да разчистваме сметки", заяви още червеният депутат.

Миков обяви, че не желае да бъде представител на БСП в която и да е листа при сегашното ръководство:

"Няма как да се приеме, че ние сме омръзнали лица за вътрешни избори, но в същото време да не сме омръзнали лица за друг избор".

В същото време лидерът на ПЕС Сергей Станишев изрази пред Би Ти Ви опасения от компрометиране на проевропейския имидж на БСП. Той предупреди, че ситуацията наподобява 2017 година, когато българските социалисти са били вкарани в подобен калъф. 

"Ако БСП позволи на ГЕРБ да ни представят като антиевропейска партия, ще бъде много сериозна грешка и ще нанесе щети на нашия резултат. Така се случи през 2017 г. на парламентарните избори. Тогава допуснахме да бъдем вкарани в този калъф", заяви Станишев.

Той постави акцент, че здравото европейско бъдеще на БСП е основната политическа причина да се включи във вътрешната надпреварата за червената евролиста. Моралната пък е свързана с гласуваното доверие от структурите на партията, които му осигуриха голям брой номинации.

Провокиран от въпрос на водещия, Станишев призна, че не се е чувал от месеци с председателя на БСП Корнелия Нинова. Въпреки това той изяви готовност, като джентълмен, да позвъни първи, за да обърне внимание на наследницата си на "Позитано" върху голямата отговорност за резултата от европейския вот.

"Важното е дали БСП ще създаде предпоставки да спечелим изборите или сама ще ги подари на нашите опоненти от ГЕРБ", подчерта Сергей Станишев.

Това, че е отстъпил пред Елена Йончева в гласуването на Националния съвет, както и въпросителните около почтеността на кампанията, не трябва да засилват проблемите в партията, смята лидерът на ПЕС. Той обаче не скри, че след вчерашното заседание на пленума е видял "хора които си тръгнаха огорчени".

"Това можеше да бъде преодоляно. Има още възможност да бъде направено, за да не повлияе на крайния резултат, защото пак казвам - разединен отбор не може да победи", категоричен бе Станишев.

В потвърждение на думите си той отказа да се рови в миналото и на въпрос, свързан с отсъствието на Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон при избирането му за президент на ПЕС, Станишев отговори: "Тогава моята партия ме беше номинирала за тази позиция единодушно.

Аз бях избран с 84%, а заместник-председателят на БСП Кирил Добрев каза, че се гордеят с този резултат. Не ми направи впечатление, честно казано, отсъствието на лидера на БСП, защото фокусът беше другаде. Фокусът беше върху избора на президент на ПЕС, върху представянето на нашият кандидат за европейските избори Франс Тимерманс.