Една от причините БСП да вземе решение за връщане на мандата е информация, че трите нови партии в парламента няма да подкрепят вформирано от тях правителство. Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след като партията взе решението какво ще се случи на 5 май.

"Четири години се борим за промяна на модела „Борисов”, но на последните избори по-голямата част от българските граждани видяха в Слави Трифонов тази промяна. Подадохме ръка за подкрепа, но тя бе отхвърлена. Имаме предварителна информация, че трите нови партии в парламента няма да подкрепят правителство на БСП. Те не можаха да избягат от еготи си, за да се обединим за нещата, които ни събират. В тази ситуация, въпреки, че сме с готов план, смятаме, че правителство на БСП е невъзможно”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

На пленума са обсъдени 4 варианта. първият е бил за чисто правителство на БСП, вторият  – експертно и надпартийно правителство.  Третият обсъден вариант е бил за взимане на мандата, за да се спечели време на парламента да взима важни решения. Според Нинова обаче сегашният парламент не е способен да извърши нещо подобно. Първите три предложения са били отхвърлени.

„Съществените за нас въпроси не се разглеждат в парламента. Можехме да вземем мандата и да печелим време. Да правим опити да съставяме правителство, въпреки, че знаем, че е обречено. Искам всички българи да са наясно – взимането на мандат и губенето на време постига само една цел – продължава управлението на Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство означава, че той остава на власт”, смята Нинова.

Така се е стигнало до връщането на мандата. А според левицата това е шанс за президента Радев до поеме управлението на страната. 

„Отиваме на предсрочни избори, за което смятаме, че отговорността трябва да бъде поета от новите политически субекти, на които хората възложиха огромни очаквания и надежди, а те ги попиляха”, каза още Нинова.

До извънредното заседание се стигна, след като държавният глава Румен Радев изпрати покана за връчване на третия мандат на "БСП за България" на 5 май. 

Борисов: Оказа се, че е било трудно да си ЮдаПремиерът с публикация във фейсбук минути след решението на БСП