Борим се да сме първа политическа сила - гледаме на евроизборите и като вот на недоверие към управлението. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като регистрира листата на "БСП за България" в ЦИК за евровота.

На въпрос за колко евродепутати се бори БСП, Нинова посочи, че партията се бори да е първа политическа сила.

"Не се целим в бройки. Искаме да получим най-голямо доверие от българските граждани. Не само защото и Европа е пред сериозен избор накъде да върви, а и защото гледаме на тези избори като вот на недоверие към управлението в България. Чрез победата на европейските да постигнем промяна тук с предсрочни парламентарни избори и ново доверие от народа към политическите партии", допълни тя.

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще се опита да направи съдържателна предизборна кампания.

"Нашите кандидати в листата вече са в градовете и селата на България, провеждат срещи. Разговаряме по нашата "Визия за Европа", по нашата "Визия за България". Искаме да представим възможните решения на ежедневните проблеми на българите, както и възможните пътища за развитие на социална, икономически развита и единна Европа", уточни соцлидерката.

На въпрос, ако БСП загуби изборите, дали тя като председател на партията ще поеме отговорност за листата, Корнелия Нинова отговори: "Ако тръгваме на старта на една кампания с мисъл за загуба, по-добре да не започваме. Засега мислим и се обръщаме към българските граждани да ни подкрепят. Разбира се, всичко зависи от тях. Ние ще направим, каквото е необходимо в тази кампания, за да спечелим доверието им, от тях зависи дали ще ни го дадат. Тръгваме с нагласа за победа".

Тя обясни още, че не се чувства бламирана от Националния съвет. "Не за пръв път, надявам се и не за последен в нашата партия ще има спорове и дебати по съдържание", обясни тя.

Според нея дебатите са били достатъчно дълги, за да докажат, че БСП е демократична партия.

"Имахме различия. Имахме 11 часа разговори. Затворихме листата и това е краят на спора - тръгваме заедно с цел да бъдем първа политическа сила", поясни още Нинова. 

№4 в листата на БСП Иво Христов. Какво каза той за червените през годините?"Напъна се планината и роди Станишка" и още от написаното от Христов за Столетницата