Николай Хаджигенов отново повежда лидерската битка на коалиция „Изправи се Мутри вън“ в Пловдив. Адвокатът, който в краткия живот на 45-ия Парламент нагледно доказа как трябва да се държи, изглежда и говори един народен представител, с високо вдигната глава ще поиска от гражданите на втория по големина град доверие. Доверие, което той ще прегърне силно и пак ще претвори в опит да премахне из основи „Борисовщината“. Видно от първия път – няма да му е лесно, но Николай Хаджигенов е от онази порода, която не се отказва. От човеците, които държат на думата и каузите си. В негово и това на Мария Капон лица пловдивчани имаха истински свои застъпници в залата на НС. Нещо, което не се бе случвало от десетилетия. Ще е жалко жителите на един от най-древните градове в света да се лишат от тази привилегия. Ето защо адвокатът протяга ръка към Пловдив – с ясни обещания, с непоклатими приоритети и със самочувствието на защитник, чието оръжие не е мечът, а честността и прямотата. Пловдив отдавна буксува, заробен от интересите на шепа нагли ГЕРБ-ери и от придворните им бизнесмени, и професионални лапачи. Хаджигенов е отровата за тях и противоотровата за пловдивчани. Като депутат той внесе редица законопроекти, обоснова ги, но впоследствие залата отказа да ги приеме. Причината бе явна, „Изправи се Мутри вън“ имаха недостатъчно представителство. Ударил е часът, в който пловдивчани да покажат, че са отговорни, защото промяната няма как да дойде от само себе си. Да демонстрират смелост с бюлетина в ръка на 11 юли. Николай Хаджигенов не го е страх, нито да поеме тази отговорност на плещите си, нито да се хвърли в огъня срещу ГЕРБ-ерите, ДПС-арите, БСП-арите, пишман патриотите, иначе казано – разяждащото България статукво. За целта е нужно масово да „построим“ магистрала, която да отведе него и възможно най-много хора от листата на „Изправи се Мутри вън“ до Парламента. Но не магистрала ала „Бойко“ и „Делян“ – с некачествени материали, накъдрена и опасна за живота, а аутобан, чрез който всички да минем гордо, да се изправим и да изкрещим „Мутри – вън“. Завинаги!

- Г-н Хаджигенов, можете ли да подействате като закона „Магнитски“ на статуквото – да посочите с пръст лицата, които тровят демокрацията в България, а после да ги отделите от яслата?

- Длъжни сме да го направим. Неслучайно тайните пораждат тиранията. За да се справим с корупцията трябва да й обявим война и е необходимо не само да я сочим с пръст, а и да я тъпчем с крак. Затова в Парламента направихме и невъзможното, за да има временни комисии, от които мина една-единствена. Всички видяхме резултата и отзвука от три нейни заседания. Срещу другите корумпираното статукво се изправи като един в защита. Това е стена, която ни предстои да съборим всички заедно. За успех се нуждаем от силата на всеки един гражданин.

- Пловдивчани вече веднъж ви повярваха и ви дадоха шанс да защитавате интересите им. Как се погрижихте за това?

- Единственото нещо, което има смисъл и значение е какво и как го правиш. Когато влагаш цялата си душа и страст в каузата, това не може да се скрие. Знам със сигурност, че пловдивчани го видяха, усетиха и разбраха. Виждам го, всеки път, когато отида в Пловдив. Това е причината в края на предишната кампания да поискам "политическо убежище" в Пловдив

- Пловдивчанинът е по презумпция горд, изправен човек. Аристократично търпелив е, но не до безкрай. Той иска да види мутрите не само вън от играта, а и вътре – в съда, а евентуално и в затвора. Кой е най-краткият път до изпълнението на този блян?

- Първо 11.07. 21г. След това бавно, методично, правилно и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО, стъпка по стъпка започваме да къртим корупционните наслоения в обществото. Иде реч за всичко - хора, манталитет, практика, учреждения, законодателство - всичко, което е несъвместимо със съвременната правова и демократична държава.

- Какво ще чуят пловдивчани за тях, ако по почина на едни овластени и безскрупулни сладури могат да подслушат ваш разговор, в който не сте наясно, че слухтят около вас?

-Само хубави неща. Например, че идвам с огромно удоволствие и нямам търпение да се върна отново и отново в Пловдив. За Мария Капон Пловдив е нейната България, за мен е градът на разкошните хора, люляците, на зелените дървета, вкусната храна, спорта и естествено културата.

- Какво бихте извикали с всичка сила, ако се качите на централното Сахат тепе?

- МУТРИ ВЪН!

- Стилът ви в Парламента много допадна на зажаднелите за нормалност и инстуционалност избиратели. Какво обаче бихте казали на тези, които ви атакуваха?

- Нищо…Имаме да свършим огромна, мръсна и тежка работа, която никой не започна, дори, за 32 години. Не съм в политиката, за да се харесам на всекиго, дори да беше възможно. В политиката съм, за да свърша онези неща, за които на другите не им стиска не да кажат, дори да помислят за тях. Зер, лесно е да се носиш по течението. Не, ли?

- Защо подкрепихте адвокатския протест срещу намеренията за закриване на малки съдилища, който бе организиран в Пловдив, а не го сторихте в столицата, където естественият отзвук щеше да е по-шумен?

- Умишлено. Не търся шум. За съжаление бях сигурен, че протестът в Пловдив ще е мъничък и исках да съм сигурен, че няма да остане незабележим. Все пак адвокатската колегия в Пловдив е втората по големина в страната, макар и това да не личеше онзи ден пред съдебната палата

- За колко време взимате магистралата София-Пловдив?

- За колкото е възможно, без да нарушавам ограниченията на скоростта

- Какво символизира масовият и светкавичен отпор срещу ресторантьора-хулиган Ивайло Пенов и протекцията на Митко Чорапа?

-  Първо - не мисля, че протекцията на момчето в България е възможна в такъв мащаб и по толкова масов и ясен начин на друго място. А би трябвало. Това си беше местна специфика и пловдивчани реагираха като ужилени в защита на един обикновен човек. Беше великолепна проява, демонстрираща духа на свободните хора

- Кой квартал под тепетата ви е най на сърце, къде очаквате най-голяма подкрепа по време на вота?

- Подкрепа очаквам от целия град, още по-мощна от предишния път, защото се нуждаем от нея. Не деля хората на квартали или по друг признак - нещо, което съм доказал. Харесва ми атмосферата на целия град. Приятно, различно е от шумната, мръсна, намръщена и забързана столица.

От „Изправи се! Мутри вън!” канят всички пловдивчани в събота, 12 юни на сцената на Ядрото в Капана за старата на предизборната кампания. На нея ще присъстват всички водачи на листи в страната.

„Изправи се!Мутри вън!” са с номер 8 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!