Много българи в чужбина не са успели да гласуват на европейските избори, въпреки че имат адресна регистрация в България, съобщава мрежата на доброволците и участниците в секционни комисии извън страната. Причината е, че за упражняването на правото на глас има изискване за тримесечен престой на територията на страна от Европейския съюз.

Проблем има в една от изборните секции в Швейцария, предаде БНР. Димитър Иванов от организацията обяснява, че избирателната комисия в Женева не позволява на сънародниците ни да гласуват, ако не са живели в страна от Европейския съюз 60 дни в последните три месеца, т.е. ако са живели само в Швейцария. Той е категоричен, че това не е вярно.

"Българските граждани в чужбина с право на глас са около 900 000 - 1 000 000. От тях само 300 000 са декларирали настоящ адрес извън страната. Говорим за граждани извън Република Турция, тоест има около 600 000 български граждани извън България, голяма част от които живеят в страна извън ЕС, които въпреки това имат право да гласуват", посочва Иванов.

По тази причина той препоръчва всеки български гражданин да направи проверка в регистър ГРАО.