На  11 юли 2021г. българите ще гласуват, за да изберат 46-тото Народно събрание.

В предстоящите парламентарни избори ще вземат участие 23 партии, със 7 по-малко от тези на 4 април. 

Новото на тези избори е, че на 11 юли в големите секции с над 300 избиратели ще се гласува само и единствено с машини. Вот с хартиена бюлетина ще се допуска само при технически проблеми и форсмажорни обстоятелства. За първи път и в секциите с 300 и повече избиратели в чужбина ще се гласува само и единствено машинно, като местата за гласуване зад граница ще са рекордните 782.

Българите, които са на почивка в България няма да могат да гласуват, освен ако не са регистрирани по настоящ адрес на мястото, на което почиват или не са наблюдатели или членове на секционна избирателна комисия на съответното място.

За почиващите в чужбина ограничение няма да има, като ще може да се гласува в която и да е секция само с документ за самоличност и без предварително подадено заявление.

И на тези избори карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии,като в изборния ден членове на РИК и СИК ще обикалят по адресите. Този път заявления за гласуване в мобилна секция ще се подават и в самия изборен ден.

Студентите редовно обучение ще могат да гласуват в населеното място където учат, в избрана от тях секция. За целта е необходимо да представят документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).

Гласуването с машина е едно от основните притеснения на избирателите. Негов плюс е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при самото отбелязване на вота. При машинното гласуване на екрана се визуализира бюлетината след поставяне на карта в устройството. Избирателят отбелязва гласа си чрез докосване, като освен предпочитаната партия или коалиция може да отбележи и преференция за кандидат от листата. Накрая машината разпечатва разписка от гласуването, която се пуска в отделна избирателна кутия.

Отбелязването на преференция не е задължително. Тя представлява глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за съответната партия.

С хартиена бюлетина, ще се гласува в малките секции с под 300 избиратели, както и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Бюлетини ще има и в големите секции, но те ще бъдат използвани само при технически проблеми.

Резултатите от изборите трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия до 15 юли за депутатски мандати, а до 18 юли трябва да бъдат ясни и имената на народните представители.