Да се въведе механизъм за разследване на тримата големи в съдебната система, както и прекратяване на мандатите им при необходимост. Върху тези предложения за промени в съдебната система работи правосъдният министър Данаил Кирилов, а промените срещат подкрепа в мнозинството от ГЕРБ и Обединените патриоти в парламента.

В момента механизмът за разследване и предсрочни прекратяване на мандатите на главния прокурор, шефа на Върховния административен съд и Върховния касационен съд е силно ограничен.

През годините този факт е илюстриран най-вече с думите на покойния бивш обвинител №1 в държавата Иван Татарчев: "Над мен е само бог!"

Засега изглежда, че предложението за контрол на тримата големи, среща подкрепа.

"По принцип подкрепям една такава идея. Тя е част от препоръките на Европейската комисия", заяви Християн Митев от Обединените патриоти.

Позицията на ГЕРБ е подобна.

"Доколкото сме запознати ще бъде свикан съвет на съдената реформа: ще бъдат чути всичко гледни точки. Важно е да се чуе всяко мнение", допълни Ана Александрова от ГЕРБ.

Преди ден главния прокурор Сотир Цацаров застана зад предложенията на Кирилов.

Днес обаче шефът на ВКС Лозан Панов твърдо се противопостави. По думите му в момента закона позволява разследване на шефа на ВКС и ВАС, но не и на главния прокурор.

"Аз и сега съм разследван, срещу мен има и данъчни проверки, КПКОНПИ и каквото още...", допълни Панов.

Според него предстоят "мракобесни времена" за българската съдебна система.

"Аз смятам, че всеки има право на мнение. Лозан Панов като гражданин също има прави на мнение", обясни патриотът Християн Митев.