Над 50% по-висок ще е данъкът от догодина за коли на възраст над 20 г. Това показват изчисленията на “24 часа”, направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства.

Тя бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

С текстовете за първи път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили.

След като данъкът се изчисли спрямо мощността на автомобила, сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата, който и досега съществуваше, но с по-различни стойности. След това се умножава и по екокомпонент (виж графиката). Отпада обаче сегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор. Това се обсъждаше отдавна, тъй като чрез нея се правеха много измами.

За колите над 20-годишна възраст добавянето и на двата компонента вдига данъка дзначително. Например за кола със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С новото облагане сумата може да стигне и до 170 лв.

Намаление обаче ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. Например за по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се кара в София, в момента данъкът е 404 лв. Догодина той ще падне на 360 лв. заради променената стълбица на облагане.

Собственик на кола с мощност 110 к.с., произведена през 2009 г., и с екологична категория “Евро 5” ще плаща данък 450 лв., ако общинарите в София изберат най-ниските възможни стойности и за двата показателя. Това е с 60 лв. по-малко от сегашните 510 лв., които се дължат за такава кола в столицата в момента.

Най-мощните превозни средства - тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще плащат обаче доста повече. Предлага се те да се облагат от 2,10 до 6,30 лв. на конска сила. Такива високи стойности се въвеждат за първи път в закона. Колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има, предвиждат други промени. Тази опция обаче е валидна за автомобили с екостандарт поне “Евро 4” - тоест такива, произведени след 2006 г. За такава кола данъкът може да падне с 20%

За превозните средства с най-съвременния екостандарт - “Евро 6”, дължимият налог може да се намали с до 60%.

Въвеждането на екологичен компонент в облагането всъщност компенсира донякъде сегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че возилата им замърсяват най-малко. Това се получава заради коефициента, с който се умножава сумата, изчислена според мощността. За колите до 5-годишна възраст той е най-висок.